| معرفي ر شته هاي دانشگاه| |نكات جالب | | عمومي |    |     كامپيوتر |    |   شيمي |   |   زيست | |    رياضي     |   |    فيزيك    |  |   خانه   |
       
ارسال كننده  :دانیال خشابی منبع :وبلاگ جام جم تاريخ ارسال : شنبه 21 خرداد 1384 زمينه :  نکته های جالب

نکته های جالب 5

   

تاثیر موج سونامی بر اکوسیستم اقیانوس هند :

موج بزرگ سونامى كه در ۲۶ دسامبر سال جارى سواحل اقيانوس هند را ويران كرد، جدا از تلفات بى سابقه جانى و مالى، پيامدهاى گسترده اى بر محيط زيست اين مناطق به همراه داشته است.
-
در حال حاضر، برآورد دقيقى از تلفات و همچنين تعيين دامنه خسارات وارده امكان پذير نيست، زيرا پژوهش هاى علمى كمى در اين زمينه انجام گرفته است.

082503.jpg

- پژوهشگران NOAA به اين نتيجه رسيده اند كه به طور كلى اثرات سونامى بر قسمت هاى پرعمق اقيانوس قابل توجه نيستند در حالى كه همين امواج به محض اينكه به سواحل كم عمق تر اقيانوس مى رسند، ناگهان شدت يافته و به مراتب مخرب تر مى شوند. در اين سواحل صخره هاى مرجانى و حيواناتى مانند لاك پشت ها آسيب ديده اند. متاسفانه بيشتر اين مناطق جاذبه جهانگردى دارند و حتى پيش از وقوع سونامى به دليل رفت و آمد دائم جهانگردان و نيز صيد ماهى خارج از چارچوب قانونى آن،  دچار آلودگى محيط زيستى شده بودند. بنابراين، صدمه اى كه پس از وقوع سونامى به اين نواحى وارد شد، بر شدت آلودگى محيط افزود.
-
به نظر مى رسد كه اين بخش از سواحل اقيانوس هند، از يك سو تحت تاثير پيامدهاى مستقيم سونامى نظير خساراتى كه امواج بسيار شديد وارد كرده اند و از سوى ديگر تحت تاثير پيامدهاى غيرمستقيم آن قرار گرفته اند. Rusty Brainard مسئول مركز علمى NOAA در (Pacific Island) مى گويد: «افزايش رسوبات ته نشين شده و نيز ميزان آلودگى ناشى از تجمع زباله ها، از جمله پيامدهاى غيرمستقيم سونامى است. در برخى از اين مناطق، مى توان طى چند سال كناره هاى ساحلى را از آلودگى زدود، اما در كناره هاى سواحلى كه به شدت آسيب ديده اند، آينده منابع دريايى، به خصوص صيد ماهى و صنعت جهانگردى براى سال ها زير سئوال قرار گرفته است و ممكن است قرن ها طول بكشد تا اكوسيستم اين نواحى به حالت اوليه خود بازگردد.
پيامدهاى مستقيم سونامى
پيامدهاى مستقيم اين امواج متلاطم و شدت فوق العاده آنها بر موجودات ساكن آب هاى كم عمق ساحلى شامل اكوسيستم صخره هاى مرجانى، علف هاى دريايى و غيره بستگى به شدت امواجى دارد كه اين موجودات در حالت عادى با آن در تماس هستند. امكان دارد طيف اين امواج بسيار گسترده باشد. در نواحى اى كه معمولاً امواج شديد ناشى از جزر و مد و يا توفان هاى استوايى فعاليت دارند شدت اين پيامدها كمتر است. در عين حال خليج هاى كم عمقى كه در وضعيت عادى از امواج طغيانگر در امان هستند، بيشترين آسيب ها را متحمل شده اند.
در ضمن گونه هاى خاصى از موجودات زنده بسيار آسيب پذيرند. براى مثال، مرجان ها، جلبك ها و برخى از مهره داران دريايى از حساسيت بالايى برخوردارند و هرگز در يك محيط متلاطم زنده نمى مانند. در نتيجه بيش از ساير موجودات آبزى  در معرض نابودى قرار دارند. انتظار مى رود كه دسته هايى از علف هاى دريايى و گياهان آبزى در اين سواحل به طور كامل ريشه كن شده باشند، هرچند كه برخى از آنها از قابليت استرداد برخوردارند. به طور خلاصه مى توان گفت كه اين واقعه شرايط زندگى موجودات آبزى را دگرگون كرده و توليدمثل بيشتر آنها را كاهش داده است. پناهگاه هاى بسيارى از ماهى ها و ارگانيسم هايى كه بين رسوبات و جلبك هاى دريايى زندگى مى كنند به شدت آسيب ديده و حتى طى سال هاى آينده به شرايط قبل از وقوع سونامى باز نخواهد گشت. دگرگونى چرخه غذايى اقيانوسى نيز از جمله پيامدهاى درازمدت اين حادثه طبيعى است.
پيامدهاى غير مستقيم سونامى
يكى از بزرگ ترين اثرات اين حادثه بر اكوسيستم سواحل اقيانوسى تجمع رسوبات ناشى از جريانات شديد و امواج متلاطم و نيز بالا آمدن سطح آب ها و افزايش لجن هاى ساحلى است. حركت ماسه ها بسيارى از موجودات زنده را مدفون كرده است. البته در مناطقى كه امواج پرارتفاعى وجود دارند، اين رسوبات پس از گذشت چند سال پاك خواهند شد. سرعت اين فرآيند از يك سو به مقدار رسوبات و از سوى ديگر به شدت جريانات اقيانوسى بستگى دارد.تجمع زباله هاى ناشى از ساختمان سازى، ماشين آ لات و وسايل الكتريكى در اين سواحل بر شدت آلودگى افزوده و به سادگى مى تواند باعث نابودى مرجان ها و ساير گياهان و موجودات آبزى گردد. در ضمن بسيارى از اين موجودات به صورت فيلترى تغذيه مى كنند (مواد غذايى موجود در آب را جذب و باقيمانده را دفع مى كنند) و اين مسئله به ميزان حساسيت آنها مى افزايد.بسيارى از اين زباله ها آغشته به مواد شيميايى، نفتى، انواع رنگ ها و پاك كننده هاى گوناگون هستند كه باعث نابودى گياهان، ارگانيسم هاى دريايى، ماهى ها و برخى از مهره داران مى گردد.آنچه باعث تاسف است اين واقعيت است كه دهه ها و حتى قرن ها طول خواهد كشيد تا اين سواحل پاكسازى شوند و در ضمن، از آنجايى كه بيشتر اين پيامدها در درازمدت آشكار خواهند شد، پژوهشگران در حال حاضر قادر به شناسايى كامل آنها نيستند.
 

www.pifsc.noaa.gov

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

آيا ميدانستي بـراي جلــوگيـري از جـوانـه زدن سـيـب زميــني كافي است درون سبد آن يك سيب قرار دهيد؟

آيا ميدانستي کشور اندونزی حدودا" از 13677 جزيزه تشکيل شده است؟

آيا ميدانستي که خودروها در هر دقيقه جان دو انسان را مي‌گيرند

آيا ميدانستي که شـمـا در روز تـولد خـود تـقريبا با 18 ميليون نفر سهيم هستيد

آيا ميدانستي در آمريكا هر 13 دقيقه يـك كـتاب جديد منتشر مي شود؟

آيا ميدانستي که خوردن شکلات خالص برای قلب مفيد است و از سکته قلبي جلوگيری ميکند؟

آيا ميدانستي هنگ گنگ با 7422 آسمان خراش رکورد آسمان خراشها را در دنيا به خود اختصاص داده است؟

 

 

 

 تمام حقوق براي سايت Khajenasir محفوظ است.

استفاده از مطاالب فقط با ذكر منبع مجاز است